Millaiset turvakengät minun pitää hankkia?

Turvakengät ovat yksi tärkeimmistä henkilökohtaisista suojavarusteista joita työelämässä tarvitsee. Ne suojaavat jalkoja työn vaaratilanteilta kuten iskuilta jalkapöydälle, kemikaalien ja veden roiskeilta ja liukastumisilta. Valikoimamme turvajalkineissa on vakiona liukastumisenestokäsittely pohjassa ja 200 joulen varvassuoja.

Monissa työtehtävissä kävellään ja seistään paljon. Seisomatyö rasittaa helposti jalkoja ja voi lisätä selän ja polvien kipua. Basen ja Portwestin työkengissä on useimmissa vakiona iskunvaimennus, joka hajottaa askeleen iskun ja estää jalkoja väsymästä ja kipeytymästä työpäivän aikana. Hyvä työkenkä tukee jalkaa ja niillä on mukava olla jaloillaan vaikka koko päivä. Basen kengissä on ortopedisesti suunnitellut sisäpohjat jotka pitävät jalan hyvässä asennossa. Hyvät työkengät ennaltaehkäisevät vaaratilanteita kuten liukastumisia ja kaatumisia esimerkiksi rakennusalalla. Useimmissa turvakengissä on pohjassa liukastumisenesto ja S3-, S4 – ja S5-tason turvakengissä on kuvioitu pohja joka auttaa antamaan pitoa talvella. Lumi irtoaa urien avulla helposti pohjasta.

Työkengiltä vaaditaan eri aloilla eri asioita. Esimerkiksi kemian alalla ja hygienia-alalla vedenpitävyys, antistaattisuus ja turvakärki ovat tärkeitä. Näin ne eivät pidä sähkölatausta, hylkivät vesiroiskeita ja suojaavat jalan kärkeä jos jalalle tippuu jotain. Rakennusalalla taas naulaanastumissuoja ja vettähylkivä pinnoite on tärkeää, kun tehdään työtä myös sateisessa säässä ja pohjan pitää suojata jalkaa epätasaisessa maastossa ja pitää jalka oikeassa asennossa, ettei virheasentoja synny ja jalka väänny.

Suomessa turvakenkien säätelyssä on kaksi turvastandardia, standardi EN ISO 20345:2011 ja EN ISO 20347:2012. Ne määrittelevät kenkien turvavaatimukset. Kaikki turvamerkinnällä merkityt kengät valikoimassamme täyttävät jommankumman näistä standardeista, riippuen mallistosta.

Tässä taulukossa on selitetty EN ISO 20345:2011-standardin kenkien vaatimukset. Tähän kuuluvat useimmat työkengät kuten rakennusalan ja teollisuuden tarvitsemat turvakengät:

Nämä ovat minimivaatimukset. Kannattaa myös miettiä miltä kenkä tuntuu jalassa ja haluaako esimerkiksi nilkkapehmusteen kenkään, sandaalimallisen, lenkkarimallisen tai korkeavartisemman työkengän. Suojaavamman kengän voi aina valita. Esimerkiksi S1-työympäristössä voi käyttää S3-kenkää. Saat työnantajaltasi aina viimeisimmän tiedon, millaiset kengät sinun tulee työtehtävään valita. Useimmat työkengät ovat myös niin tyylikkäitä nykyään, että ne sopivat myös vapaa-aikaan. Siksi kannattaa valita myös työkenkä, joka miellyttää silmää.

Tässä on EN ISO 20347 : 2012- standardin turvavaatimukset. Tähän kuuluvat hoito - ja hoiva-alan työkengät ja kemian alan työkengät:

 

Olet ehkä nähnyt valikoimassamme kenkien otsikossa muutaman sanahirviön jossa on monta pientä sanarimpsua. Alla olevassa taulukossa ne on selitetty auki:

 

*NalS tarkoittaa testausvaiheessa käytettävää saippuan kaltaista liuosta, jossa on vettä ja puhdistusainetta. Sillä testataan kengän pohjan liukastumisenestokykyä saippuan kaltaisen yhdisteen kanssa. 

Esimerkiksi hitsaussa lämmönkesto on ehdoton kengän vaatimus, kun taas sairaalaympäristössä ja elektronisten komponenttien kokoamistyössä ESD-merkintä on tärkeä. ESD-merkityt kengät poistavat ihmiskehon sähköstaattisia purkauksia tehokkaasti joten niitä voi käyttää turvallisesti sairaalassa.

Otetaan esimerkiksi valikoimamme kenkä Base Xeno Clog Turvakenkä Remmillä OB E A SRC B0551.

 

 

 

Sandaalimallisessa työkengässä on siis öljynkestopohja ja liukastumisenesto keraamisella laatalla NalS*-saippuaseos päällä. Se on testattu myös teräslattialla johon on laitettu glyseriiniä. Koska kengät ovat OB-turvaluokituksen kengät, on niissä vakiona iskunvaimennus ja antistaattisuus.

Avataanpa erilaisen turvaluokituksen kenkä: Base K-Move Turvakengät S1P HRO SRC B1004

 

Näissä kengissä on vakiona varvassuoja, liukastumisenesto, öljyn ja bensan kestokyky ja suljettu kantapää. Ne ovat antistaattiset ja niissä on pohjassa iskunvaimennus ja naulaanastumissuoja. HRO tarkoittaa, että niissä on +300 °C lämmönkesto. SRC-sertifiointi tarkoittaa että niiden liukastumisenesto on testattu keraamisella lattialla NalS-seoksella ja glyseriinillä teräslattialla.

Hitsauskengissä on tarpeen erilaiset turvastandardit. Nämä kengät Base Metatarsal Turvakengät S3 M SRC B0473 täyttävät monia eri standardeja. 

 

Näissä kengissä on S3-luokituksen mukaan varvassuoja, liukastumisenesto, öljyn ja bensan kestokyky ja suljettu kantapää. Ne ovat antistaattiset ja pohjassa on iskunvaimennus ja naulaaanastumissuoja. Kenkien päällinen on vettähylkivä, niissä on viiltosuojaus ja pohjassa on kuviointia auttamassa pitoa. SRC tarkoittaa, että näidenkin kenkien liukastumisenesto on käsitelty niin, että ne pitävät NalS-seokselta keraamisella lattialla ja glyseriiniltä teräslattialla.

Tiivistettynä: Turvakengät valitaan alan turvastandardin mukaan, muuten voit itse valita millaiset kengät haluat. Jos teet töitä ulkona vaihtelevassa säässä, vettähylkivä päällysmateriaali ja jalan peittävä muoto on hyvä valinta. Jos taas teet kesäkuumassa tai sisätiloissa töitä, voi sandaalimalliset turvakengät olla mukavat ja hengittävät. Valikoimamme turvakengissä on runsaasti hengittäviä ja mukavan pohjan kenkiä joista löydät varmasti haluamasi.