ILMAINEN TOIMITUS

Postin pakettiautomaatteihin yli 50 € tilauksille

Pensaiden trimmaus

kirjoittanut Viivi Mustonen translation missing: fi.blogs.article.posted_in April 23, 2021

Pensas voi olla upea kehys pihallesi. Pensasaidan leikkaus auttaa rajaamaan omaa tilaa, luomaan suojaa ja yksityisyyttä. Niillä voi myös luoda persoonallisia eläviä taideteoksia. Huippulaadukkailla tuotteilla puiden ja pensaiden leikkaus käy hetkessä. Et tarvitse montaa työkalua pensaiden trimmaamiseen. Esimerkiksi nämä Fiskars Powergear Pensassakset käyvät sekä pensaiden, pensasaitojen että perennojen muotoiluun ja leikkaukseen. Ne ovat kokoonsa nähden kevyet ja niissä on ergonomiset kahvat joista saa hyvän otteen.

Harventaminen vastaan alasleikkaus 

Pensaiden leikkaus ei ole rakettitiedettä mutta siinä kannattaa pitää mielessä muutama asia. Heti pitää ottaa selvää, kestääkö pensaasi alasleikkausta vai vain harventamista.

Pensaan harventaminen tarkoittaa sitä, että siitä poistetaan vanhimmat ja huonosti kukkivat versot maan pintaa myöten. Seuraavat kasvit kannattaa leikata vain harventamalla: syreenit, pensashanhikki, kuusama, tuomipihlajat, aroniat, atsaleat, onnenpensaat.

Alasleikkauksessa kaikki versot katkaistaan läheltä maan pintaa, noin 15 cm korkeudelta. Tämä nuorentaa pensaita. Alasleikkausta kestävät pengasangervot, tuoksuvatukka, hernepensaat, hansaruusu, seppelvarpu, happomarjat, lumimarja ja mustaselja.

Heti istutuksen jälkeen taimet kannattaa leikata muotoon ja poistaa epäterveet kasvustot kun niitä ilmenee. Pensasaidan leikkaus on kuin lampaan kerimistä koska se pitää pensasaidan terveenä. Jos pensas on päässyt villiintymään tai haluat raivata sen kokonaan, Fiskars Woodxpert Vesuri XA3 on oikea mies tähän hommaan. Sillä sujuu myös oksien karsiminen, puiden kuoriminen ja polttopuiden pilkkominen. Se on joka puutarhan monitoimityökalu!

Pensasaidan tulee olla leveämpi alhaalta että se saa alas tarpeeksi auringonvaloa terveeseen kasvuun. Pensaan istutuksen jälkeen leikkuu varmistaa että pensas pysyy terveenä. Jos et osaa silmämääräisesti arvioida leikattavaa pintaa, leikkuualueen voi merkitä narulla ja kepeillä ja leikata niiden ulkopuolelta.

Pensaiden leikkuuaika

Pensasaidan leikkuuaika riippuu lajista. Ikivihreät, jotka ovat Suomessa suosittu laji, kannattaa leikata 2-3 krt vuodessa toukokuun ja syyskuun välisenä aikana. Hoitoleikkaukset tulisi tehdä vuosittain ja niissä leikataan pois vahingoittuneet versot juurineen. Tsekkaa alla olevasta videosta, miten ikivihreän trimmaus tapahtuu!

Harvennettavia pensaita ovat mm aroniat, kanukat, kuusamat, onnenpensaat, syreenit ja tuomipihlajat. Hoitoleikkuu on herukkapensaille erittäin tärkeä koska 3 vuoden ikäisistä oksista saadaan paras sato. Kun oksat ovat yli 5 vuotta, ne voi poistaa halutessaan. Yleisesti hoitoleikkauksissa myös leikataan pois lahonneita ja pensaan ulkopuolelle kasvavia versoja.

Vadelman versot voi leikata pois syyskuun jälkeen ennen toukokuuta. Myös kuten herukkapensaissa, lahonneet ja pensaan ulkopuolelle kasvaneet versot voi leikata pois. Norjanangervon leikkaus tapahtuu kesällä. Jos leikkaat sitä keväällä, osa kukinnasta menee hukkaan. Odota siis lämpimiä kesäkelejä!