ILMAINEN TOIMITUS

Postin pakettiautomaatteihin yli 50 € tilauksille

Puiden leikkaus

kirjoittanut Viivi Mustonen translation missing: fi.blogs.article.posted_in April 23, 2021

Puiden leikkaus ei ole aina tarpeellista. Kuolleita oksia voi poistaa, taivaaseen sojottavan omenapuun voi leikata hieman muotoonsa ja kun puun leviämistä halutaan estää. Esimerkiksi hedelmäpuut voivat jättää sadon tekemättä kokonaan, koska ne keskittyvät uusien versojen kasvattamiseen. 

Sojottavat ja kuolleet oksat ja alimmat vanhat oksat ovat yleisimpiä syitä, miksi puita leikataan. Tähän erinomainen apuväline on Fiskars Quikfit Puutarhan monitoimileikkuri. Sillä pääset kurkottelematta puiden latvoihin kiinni ja kumartumatta leikkaamaan versot maantasolta. Se leikkaa jopa 32 mm paksuista tuoretta puuta! 

Milloin leikataan?

Nyrkkisääntö voisi olla, että havupuut kannattaa leikata ennen elokuuta ja lehtipuut elokuun lopussa. Mahlaa vuotavat puut ja kasvit leikataan syksyisin. Keväällä leikkaushaava ei umpeudu, se vuotaa mahlaa ja puu voi saada sienitaudin. 

Koivun, luumupuun ja muiden mahlaa vuotavien puiden ja kasvien leikkaus tehdään aina syksyllä, sillä keväällä haava ei pääse umpeutumaan, se vuotaa mahlaa ja leikkaus altistaa puun sienitaudeille.

 Puiden hoitoleikkaukset voi aloittaa 2 vuoden kuluttua, kun puu on istutettu. Näin puu on vielä nuorta ja rakennetta voi korjata. Silloin puusta kasvaa rakenteeltaan vahva. Kannattaa aina kunnioittaa puun luonnollista muotoa ja kasvutapaa, niin sen rakennekin pysyy lujana. Fiskars Powergear Raivaussakset S koukkuterällä L70 on tähän hommaan erinomaiset. Raivaussakset ovat ohileikkaavat ja sopivat tuoreen puun leikkaamiseen. Koska ne ovat ohileikkaavat oksasakset, pääsee niillä hyvin myös oksan juureen!

Tuija on ikisuosikki, ja sen leikkaus onnistuu näin: koska tuija sietää leikkausta hyvin, niiden kasvua on helppo ohjata poistamalla rungosta oksia tai leikkaamalla latvojen kärkiä haluttuun muotoon. Tuijan leikkaus tapahtuu syystalvella tai ennen kasvukauden alkua maalis-huhtikuussa, kun lumi on sulanut ja keskilämpötila nousee yli +5 asteen. Kartiomalli eli ylhäältä kapea leikkausmalli on sopiva tuijalle sen luontaisen kasvutyylin takia.

Kirsikkapuun leikkaus ja luumupuun leikkaus ja haluttu muotoilu kannattaa tehdä keskellä kesää. Kuivia oksia voi tietysti poistaa milloin vain. Puut kannattaa aina leikata lämpimällä ja kuivalla kelillä että leikkauskohdat kuivuvat kunnolla. Tähän hommaan erinomainen apuri on Fiskars Woodxpert Vesuri XA3. Sillä sujuu ohuiden ja paksujen oksien leikkaaminen, taimien ja pensaiden raivaus, puiden kuoriminen ja polttopuiden pilkkominen! Todellinen monitoimityökalu. Sillä hoidat puut ja pensaat, yhdellä työkalulla!

Alun varoittelusta huolimatta puun leikkaamisesta on hyötyäkin. Esimerkiksi omenapuulle trimmaaminen voi tehdä hyvää. Omenapuun oksia voi trimmata haluttuun muotoon, koska ne kasvavat helposti hyvin suuriksi. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että vaakasuoriin oksiin tulee enemmän hedelmäsilmuja ja matalasta puusta on helpompi tehdä sadonkorjuu. Siksi puun muotoilu on tärkeää.