Ravintola-alan työvaatteiden 2 tärkeintä kysymystä

Työvaatteiden pitää olla istuvat ja mukavat. Se on fakta jota on varmasti toitotettu tylsistymiseen asti. Mutta onko ravintola-alan työvaatteissa toinen ulottuvuus, jota ei olla ajateltu?

Ravintola-alan työvaatteet jakautuvat kahteen ryhmään. Ne ovat joko klassisia tai trendikkäitä, ja molemmissa kategorioissa kilpaillaan samoista kriteereistä eri tavoilla. Varsinkin ravintolan brändäys on alkanut kiinnostamaan toimijoita. Sillä tarkoitetaan, että ravintolaan valituilla työvaatteilla erotutaan joukosta ja luodaan yhteenkuuluvuus työntekijöiden kanssa. Siihen yksinkertainen tapa voi olla painattaa työvaatteisiin oman ravintolan nimi. Näin työntekijät tuntevat kuuluvansa samaan posseen ja asiakkaat erottavat heti työntekijät paikalle saavuttuaan.

Varsinkin asiakasläheisissä työtehtävissä työvaatteiden tärkein kysymys on se, pysyvätkö ne siistinä ja edustavina pitkään. Näihin vaikuttaa vaatteissa käytetty kangas ja se, onko se esikutistettu. Näin kangas on jo valmistusvaiheessa kutistettu kutistumismäärän, eikä se enää käytössä kutistu. Myös kankaan käsittely vaikuttaa edustavuuteen. Likaahylkivä käsittely pitää vaatteet puhtaana pesusta toiseen eivätkä elintarvikkeet pinty pintaan. Tärkeää on myös se, että työvaatteet kestävät kemiallisen pesun.

Toinen tärkeä kysymys on se, pärjääkö vaatteilla lämpimissä työympäristöissä. Työvaatteen materiaalissa pitää olla nopeasti kuivuvaa polyesteriä, joka haihduttaa hikeä pinnalta ja pitää olon viileänä pitkään. Esimerkiksi verkkopaneelit kainaloissa tai selässä antavat ihon hengittää ja edistävät käyttömukavuutta.


Essut ja päähineet ovat myös tärkeitä. Essujen kanssa täytyy miettiä pituutta ja muita turvallisuustekijöitä. Liian pitkään helmaan voi kompastua ja niskan taakse solmittava essu voi olla vaarallinen koneiden kanssa työskenneltäessä.

Erilaisilla päähineillä estetään hiusten tippuminen elintarvikkeisiin tai ruokaan. Persoonalliset huivit ja bandanat käyvät tähän ja ovat myös trendikkäitä vaihtoehtoja suojapäähineisiin ja hiusverkkoihin. Tyylikkäät mustat ja valkoiset päähineet ovat myös painettavissa ja yksilöitävissä.

Työvaatteissa tärkeä turvallisuustekijä on myös istuvuus. Koska monet työvaatteet on suunniteltu miehille, voivat ne olla väärän kokoiset naisille. Liian pitkät lahkeet ja hihat voivat olla vaarallisia hektisissä, kuumissa työympäristöissä.