ILMAINEN TOIMITUS

Postin pakettiautomaatteihin yli 50 € tilauksille

Zero waste, konmari ja vaihtoehdot pesuaineille

kirjoittanut Viivi Mustonen translation missing: fi.blogs.article.posted_in April 22, 2021

Zero Waste on ajattelutapa, jossa jätteen määrää vähennetään omassa elämässä mahdollisimman paljon. Konmari taas on ajattelutapa, että elämästä karsitaan asioita, jotka eivät tuota iloa.

Miten tämä kaikki sitten liittyy siivoukseen ja kemikaalien vähennykseen? No, markkinoilla on useita pesuaineita jotka käyvät lähes kaikkeen siivoukseen. Säästät siis runsaasti aikaa kun ei tarvitse ostaa erikseen saippuaa, yleispuhdistusainetta, nahanpuhdistusainetta ja tahranpuhdistusainetta.

Näihin kaikkiin siivoushommiin tehoaa Marseille saippua. Jos puhdistusaineputelien arsenaali alkaa ahdistaa, oliiviöljysaippua Marseille nököttömässä siivouskaapissa ja lavuaarin reunalla voi tuoda ajatuksiisi harmoniaa ja rauhaa. Kun voit tarttua sen kummempaa miettimättä yhteen tuotteeseen ja pestä sillä melkein minkä vain tahran, se säästää aikaa etikettien syynäämiseltä ja siivousohjeiden googlaamiselta.

Marseille sopii myös niille, jotka haluavat vähentää kemikaalien käyttöä omassa elämässään. Marseille on ehdoton ykkönen nahkan pesuun koska siinä on korkea rasvapitoisuus. Se ei siis pese nahan omaa rasvaa pois. Nahkakäsineiden pesu tapahtuu myös ihanan simppelisti: nahkakäsineet kastellaan haalealla vedellä, sen jälkeen ne vedetään käteen ja hierotaan Marseille - saippuaa kuin käsienpesussa konsanaan. Käsineet huuhdellaan vaalealla vedellä pesun jälkeen. Marseille-saippua on biohajoava ja hellii ihoa luontaisten rasvojensa avulla. Se on mieto ja pehmeävaahtoinen ja pesee turvallisesti vesipesua kestävät villa - ja silkkiasut.

Sappisaippua on yksi legenda niiden keskuudessa, jotka ovat vaikeita tahroja joutuneet putsaamaan. Zero waste ajattelutavan avulla se on saanut kuitenkin ansaitsemaansa huomiota. Sappisaippua tehoaa esimerkiksi rasvaisiin meikkitahroihin. Monet väittävät sen tehoavan jopa mustikkatahroihin ja punaviinitahroihin!
Huomaathan, että nimensä mukaisesti sappisaippua on valmistettu naudan sappinesteestä, joka saadaan lihatuotannon sivutuotteena. Se ei siis ole vegaaninen tuote, vaikkakin on hyvin luonnonystävällinen zero waste-ideologian mukaan.
Moni välttelee valkoisia vaatteita tahrojen pelossa. Varsinkin kaulusten hiki - ja meikkitahrat voivat viedä ilon uudesta puhtaanvalkoisesta kauluspaidasta. Sappisaippua tehoaa kuitenkin niihin ja pitää paitasi puhtaana.

Sappisaippua toimii yksinkertaisesti niin, että tahra kostutetaan ensin ja hangataan sitten kostutetulla sappisaippualla. Annetaan vaikuttaa hetki, sitten vaate huuhdellaan ja pestään pesukoneessa. Sappisaippuaa ei kannata käyttää herkille materiaaleille kuten silkille tai tekstiileille, jotka päästävät värejä.